Saps si el teu fill camina bé?
Cada dia es té més consciència de la importància de la salut dels peus i més dels nostres fills. La gran majoria dels pares i mares entenen que moltes patologies que poden sortir de nens es pateixen en l’etapa adulta quan no han sigut controlades durant la infància. I efectivament, així és, la prevenció és la clau!
El cos dels nens estan en constant evolució els primers anys de vida. Quan els infants comencen a caminar fins als 2 anys aproximadament, la posició habitual és que les cames estiguin arquejades cap a fora (tipus cowboy). Dels 2 als 5 anys és normal que el nen evolucioni cap a la posició contrària, és a dir, que els genolls es tendeixen ajuntar-se i els peus s’aplanen. A partir dels 5 anys les cames adopten una posició més recta, però casi sempre mantenint una lleugera tendència que els genolls s’ajuntin. Per una bona evolució està molt bé fer exercicis com caminar descalç i mantenir-se de puntetes, ja que ajuden a potenciar la musculatura del peu i cama.
Es recomana portar els nens al podòleg almenys una vegada a l’any, ja que durant la infància estem a temps de tractar i prevenir patologies que podries empitjorar en edat adulta. Preferiblement la primera visita s’ha de fer als 4 o 5 anys, si no es que abans hi ha dolor o posicions molt exagerades. Hi ha una sèrie de senyals d’alarma que ens poden estar avisant de que existeix un problema:
– Els peus miren cap dins mentre camina
– S’ensopega sovint al caminar i cau
– Manté la posició de X als genolls o els peus molt aplanats a partir dels 5 anys
– Camina de puntetes de forma mantinguda durant varis mesos. Aquesta alteració es pot donar en les primeres fases de deambulació infantil, en ocasions es pot allargar dels 5 fins als 10 anys, aquets cassos són els que s’han de valorar ja que poden estar generats per diverses causes.
– Dolor al taló, al peu o cama en general després de realitzar activitat esportiva
– Deformitat als dits. Si es detecta als primers mesos de vida amb senzills bandatges o fèrules de silicona els dits es tendeixen col·locar a la seva posició correcta.
Un altre dubte freqüent és com ha de ser el calçat adequat per nens. Els dits dels nens tenen una gran elasticitat i poden ser dirigits allí on vulguem, d’aquí la importància de l’elecció d’un bon calçat. Aquest ha d’estar reforçat pel taló, ja que pot ajudar al nen a tenir més estabilitat i mantenir, però si abusem de calçats rígids aconseguirem el efecte contrari, ja que els músculs i lligaments del peu han de desenvolupar-se per si sols i aconseguir mantenir una posició correcta. La sola flexible i amb cert amortiment per el desenvolupament correcte dels ossos. Hi ha varis estudis que indiquen que l’ús de calçat amb molt amortiment disminueix la qualitat dels ossos. El més important és que el calçat no ha d’oprimir el peu, si es de pell o d’elements sintètics que transpirin serà molt positiu pel nen, ja que ajuda a la termoregulació i disminuirà les possibilitats de desenvolupar fongs o berrugues.
Per altra banda, caminar descalços en superfícies de fusta o gespa és molt recomanable pel desenvolupament muscular i cognitiu dels nens. De fet, en l’edat adulta segueix sent aconsellable descalçar els nostres peus i caminar descalços durant uns minuts al dia. Servirà per descongestionar-los i potenciar la musculatura i la mobilitat.
Preguntes freqüents sobre calçat:
1- Que és millor cordons o “velcro” al calçat infantil?
El calçat amb “velcro” esta recomanat a partir dels 18 mesos fins als 4-5 anys, ja que és pràctic ens aporta autonomia, comoditat i seguretat. Quan els nens arriben als 4-5 anys és el moment de passar als cordons que ens aporten més subjecció i estabilitat, varietat de calçat i és quan es comença a fer esport.
2- Sabates heretades dels germans són bones pels peus?
La resposta és NO. Heretar el calçat pot tenir conseqüències negatives en el desenvolupament del peu i la forma de caminar del nen que ho rep. El peu s’acaba de formar completament cap als 14 anys, passant per diferents fases, però als 9 anys ja està quasi bé format. Això vol dir que abans en ple període de desenvolupament i quan el calçat està deformat i desgastat de la sola pot canviar aquest procés.
3- Quan és recomanable calçar els bebès?
És recomana no calçar als nens fins que comencen a caminar, aproximadament sobre els 12 mesos d’edat, menys al hivern que són necessaris els peücs per evitar el fred als peus.
En resum, volem destacar la importància que tenen els nostres peus i més la salut dels nostres fills. Per això recomanem una vegada l’any fer una revisió dels peus i tot el cos.
En la Clínica Martí Maset oferim la possibilitat de realitzar la revisió anual, on es fa un estudi global del sistema locomotor i biomecànic ficant una puntuació. D’aquesta manera, en properes visites sabem si hi ha millora o la patologia segueix avançant i és necessari una ajuda amb suports plantars.
Mònica Guiu Drudis
Podòloga
Col. 1884