LA FISIOTERÀPIA ESPORTIVA

QUE ES LA FISIOTERAPIA ESPORTIVA?

La fisioteràpia esportiva és una de les moltes especialitats de la fisioteràpia a través de la qual es busca la rehabilitació, l’atenció i la prevenció d’esportistes amateur i professionals. També tracta de mostrar les correctes directrius a aquells pacients que practiquin activitats físiques i vulguin fer-ho de forma segura.

La fisioteràpia esportiva abordarà les lesions de l’aparell locomotor dels esportistes.

Objectius de la fisioteràpia esportiva:

  1. Disminuir el temps de recuperació: Per aconseguir-ho és fonamental conèixer el tipus de patologia que ha sofert el pacient, els límits fisiològics i no oblidar-se de les articulacions i estructures veïnes de la zona lesionada. El teixit necessita d’un temps determinat per regenerar-se però el fisioterapeuta pot ajudar a accelerar el procés.
  2. Adaptar el cos a l’entrenament: Començar a entrenar en qualsevol tipus d’esport implica promoure unes condicions òptimes del sistema múscul-esquelètic per obtenir el màxim de beneficis.
  3. Evitar factors de risc: Si volem reduir els riscos i els símptomes més comuns d’una possible lesió és important practicar de forma correcta l’activitat física.
  4. Avaluar la situació: Saber decidir si el pacient pot tornar a la pràctica de l’esport o no, reduint possibles recaigudes en un futur.
  5. Prevenir lesions: Una de les tasques més importants del fisioterapeuta i una de les menys conegudes. El professional de la salut ajudarà a l’esportista en la prevenció de lesions.
  6. Millorar la qualitat de vida: En les persones d’edat mitja que segueixen practicant esport el paper del fisioterapeuta pot ajudar a millorar la qualitat de vida del pacient esportista.

Podem veure que aquesta branca de la fisioteràpia presenta molts objectius i una àmplia aplicabilitat dins de totes aquelles persones que practiquen esport. Per aconseguir els objectius són moltes les tècniques que poden utilitzar-se, dependrà del tipus de lesió, la gravetat i la necessitat del pacient.

Les tècniques més conegudes que s’utilitzen en l’àmbit de la fisioteràpia esportiva són: la teràpia manual, punció seca, electroteràpia o termoteràpia, exercicis de propiocepció i el kinesiotape o embenat neuromuscular.

× Hola! Et puc ajudar? Available from 15:30 to 20:30 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday