ELS PEUS, ELS GRANS OBLIDATS

Els peus, els grans oblidats.

Quan no tenim cap problema simptomàtic ni visual als peus, ni hi pensem que estan allí! Els peus aguanten la totalitat del pes corporal i permeten la nostra mobilitat. És el pilar principal del nostre cos i assistint periòdicament al especialista podem prevenir algunes patologies, com deformacions i inclús problemes genolls, maluc i esquena. No acabem de tenir consciència de la importància que tenen i com els podem cuidar. També influeix que el servei de podologia no esta inclòs a la prestació sanitària pública, i per tant és una especialitat més desconeguda.

A l’estiu les altes temperatures inciten a estar diàriament a la platja, piscina, rius, pantans… Però, com afecta el continu contacte de l’aigua als peus? Us avancem la importància de eixugar-nos bé els peus després de cada bany.

Hem de tenir molta cura amb els fongs i possibles infeccions que es poden agafar. El perill és major en piscines i aigües mes tèrboles com rius i pantans. El risc no és el contacte de l’aigua com a tal, sinó el no eixugar-se amb atenció els peus. El peu d’atleta és una infecció pel fong Candida Albicans que produeix vermelló, petites ampolles i esquerdes a la zona. Acostuma a picar bastant i apareix quan hi ha humitat als peus.

Per una altra banda, les ungles pintades a l’estiu són molt boniques però un ús habitual les debilita i seca, això fa més susceptibles les malalties unguials. Moltes vegades ens despintem les ungles i es poden observar taques blanques o grogues, davant d’aquesta situació es important visitar el podòleg perquè podria ser fongs. L’ideal és no pintar-se les ungles, però un ús acceptable com despintar-les un cop per setmana i deixar en repòs l’ungla dos o tres dies evita el deteriorament d’aquesta.

Les berrugues plantars és un altre tipus d’infecció molt comú en època estival. Estan causades pel virus de papil·loma humà (VPH). Acostumen a créixer cap a l’interior del peu amb unes arrels que es van implantant a la pell i, a mesura que passa el temps, es tornen més doloroses i difícils de tractar. Per això és molt convenient tractar-les amb el menor temps possible. Acostumen a transmetre’s en lavabos i piscines públiques, al compartir sabates o tovalloles, a l’anar descalç per superfícies humides, etc. Aquesta transmissió necessita una «porta d’entrada», és a dir, una petita lesió al peu, moltes vegades inapreciable pel propi pacient. Per això també destaquem la importància de no caminar descalços i dutxar-nos amb xancles als llocs públics.

A nivell dermatològic també ressaltem la importància de posar molta crema hidratant diàriament als peus, ja que si no els cuidem poden sortir durícies, sequedat o esquerdes als talons. Els podòlegs acostumem aconsellar una crema especifica per la zona, ja que la seva composició és especial per penetrar a la pell dels peus i hidratar en profunditat. Totes les cremes que tinguin urea del 5 al 15% són molt recomanades per la zona.

× Hola! Et puc ajudar? Available from 15:30 to 20:30 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday