Els peus, els grans oblidats.
Quan no tenim cap problema simptomàtic ni visual als peus, ni hi pensem que estan allí! Els peus aguanten la totalitat del pes corporal i permeten la nostra mobilitat. És el pilar principal del nostre cos i assistint periòdicament al especialista podem prevenir algunes patologies, com deformacions i inclús problemes genolls, maluc i esquena. No acabem de tenir consciència de la importància que tenen i com els podem cuidar. També influeix que el servei de podologia no esta inclòs a la prestació sanitària pública, i per tant és una especialitat més desconeguda.
A l’estiu les altes temperatures inciten a estar diàriament a la platja, piscina, rius, pantans… Però, com afecta el continu contacte de l’aigua als peus? Us avancem la importància de eixugar-nos bé els peus després de cada bany.
Hem de tenir molta cura amb els fongs i possibles infeccions que es poden agafar. El perill és major en piscines i aigües mes tèrboles com rius i pantans. El risc no és el contacte de l’aigua com a tal, sinó el no eixugar-se amb atenció els peus. El peu d’atleta és una infecció pel fong Candida Albicans que produeix vermelló, petites ampolles i esquerdes a la zona. Acostuma a picar bastant i apareix quan hi ha humitat als peus.
Per una altra banda, les ungles pintades a l’estiu són molt boniques però un ús habitual les debilita i seca, això fa més susceptibles les malalties unguials. Moltes vegades ens despintem les ungles i es poden observar taques blanques o grogues, davant d’aquesta situació es important visitar el podòleg perquè podria ser fongs. L’ideal és no pintar-se les ungles, però un ús acceptable com despintar-les un cop per setmana i deixar en repòs l’ungla dos o tres dies evita el deteriorament d’aquesta.
Les berrugues plantars és un altre tipus d’infecció molt comú en època estival. Estan causades pel virus de papil·loma humà (VPH). Acostumen a créixer cap a l’interior del peu amb unes arrels que es van implantant a la pell i, a mesura que passa el temps, es tornen més doloroses i difícils de tractar. Per això és molt convenient tractar-les amb el menor temps possible. Acostumen a transmetre’s en lavabos i piscines públiques, al compartir sabates o tovalloles, a l’anar descalç per superfícies humides, etc. Aquesta transmissió necessita una «porta d’entrada», és a dir, una petita lesió al peu, moltes vegades inapreciable pel propi pacient. Per això també destaquem la importància de no caminar descalços i dutxar-nos amb xancles als llocs públics.
A nivell dermatològic també ressaltem la importància de posar molta crema hidratant diàriament als peus, ja que si no els cuidem poden sortir durícies, sequedat o esquerdes als talons. Els podòlegs acostumem aconsellar una crema especifica per la zona, ja que la seva composició és especial per penetrar a la pell dels peus i hidratar en profunditat. Totes les cremes que tinguin urea del 5 al 15% són molt recomanades per la zona.